O adaptare lina

January 3, 2023

Perioada de adaptare la creșă este extrem de importanta pentru tine si pentru copilul tău…

…este perioada în care copilul întâlnește oameni noi, cu rutine noi, intr-un mediu nou.
Chiar daca uneori poate si mai greu la început, dar fiți răbdător si încrezător. Amintiți-va că acest lucru este o tranziție firească pentru toată lumea și încercați să vă relaxați și să vă bucurați de această etapă a vieții copilului.

Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta copilul să se adapteze mai ușor:

  1. Înainte de a începe adaptarea, vorbiți sincer si deschis cu copilul despre creșă și despre ce îl așteaptă acolo. Încercați să-l asigurați că veți fi întotdeauna disponibili pentru a-l ajuta dacă are nevoie. Vorbiții cu încredere si entuziasm despre ce îl așteaptă acolo, încrederea si entuziasmul dvs. îl va fi ghid pe toată perioada adaptării. Încurajați-l să exploreze și să se joace în noul mediu și încurajați-l să întâlnească alți copii.
  2. Citiți-i povești: există numeroase cărți pentru copii despre creșă care pot ajuta la înțelegerea copilului despre ce se întâmplă și cum să se adapteze. Acest lucru îl va face să se simtă mai confortabil înainte de a începe să meargă la creșă.
  3. Faceți câteva vizite, împreună cu copilașul, la creșă sau grădiniță, înainte de începerea oficiala a programului. Acest lucru ii va permite sa se obișnuiască cu mediul si sa cunoască persoanele care îl vor îngriji. Asta îl va ajuta enorm la reducerea anxietății legata de separarea de părinți, deoarece va ști la ce sa se aștepte atunci când va începe sa vina la creșă.
  4. Găsește împreună cu copilașul, o jucărie de atașament, pentru a-l ajuta sa se simtă mai in siguranță atunci când este departe de tine. Jucăria de atașament poate fi un instrument valoros in ajutarea copilului tău sa se adapteze la creșă. Aceasta poate fi o mașinuță, o păpușă, o poza a familiei, o păturică, orice obiect drag adus de acasă, care îl face sa se simtă mai in siguranță si confortabil atunci când este departe de părinți.
  5. Creații copilului dvs. o rutina de dimineață (ex: pregătiți micul dejun împreună, cântați o melodie împreună dimineața, jucați-va câteva minute, faceți 5 minute de mișcare împreună, etc.). Acest lucru îl va ajuta sa se simtă mai pregătit pentru ziua care îl așteaptă. Rutinele sunt extrem de importante pentru copiii de toate vârstele. Acestea ii ajuta sa se simtă mai in siguranța si mai pregătiți pentru ceea ce urmează, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra comportamentului lor. Una dintre cele mai evidente beneficii ale rutinelor este ca acestea oferă copilului un anumit grad de control asupra vieții lor. Când copiii știu la ce sa se aștepte, ei se simt mai puțin copleșiți de schimbările care se întâmplă in jurul lor.
  6. Faceții copilului dvs. cunoscut faptul ca întotdeauna veți veni sa îl luați acasă după ce termina programul de creșă/grădinița. Acest lucru îl va ajuta sa se simtă mai in siguranță si, pe măsura ce trece timpul, va învăța sa aibă încredere mai mare in dvs.
    Fiți sincer cu copilul dvs. si țineți-vă tot timpul de cuvânt!
  7. Asigurați-vă că copilul are un program de somn stabil și că se odihnește suficient înainte de a merge la creșă.
  8. Fiți răbdător si încrezător. Uneori adaptarea la creșă poate lua timp și poate fi dificilă pentru unii copii. Este important să înțelegeți că acest lucru este normal și să încurajați copilul să continue să încerce să se adapteze. Rămâneți în contact permanent cu educatorul copilului si discutați-l orice lucru care va frământă.
  9. Fiți blânzi cu voi înșivă. Adaptarea la o creșă poate fi dificilă și pentru părinți.
    Amintiți-va că acest lucru este o tranziție firească pentru toată lumea și încercați să vă relaxați și să vă bucurați de această etapă a vieții copilului.
Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *