Gradinita
Iata cateva motive pentru care merita sa iei in considerare inscrierea copilului tau la gradinita:
๐ cand te gandesti la gradinita, care este primul lucru care iti trece prin minte? Te intrebi daca nu este oare prea devreme pentru cel mic sa se confrunte cu separarea de parinti si de mediul in care a fost obisnuit pana la acea varsta? Ei bine, nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta. Mersul la gradinita nu poate avea decat beneficii asupra copilului tau. Copiii invata extrem de multe la gradinita tocmai pentru ca sunt expusi la numere, litere, forme in mod constant. Dar asta nu este singurul avantaj. Odata integrati intr-un colectiv, cei mici isi dezvolta abilitatile sociale si emotionale si invata sa comunice cu alti copii, sa imparta cu ei si chiar sa contribuie la anumite activitati.
๐ educatia prescolara il pregateste pe cel mic pentru scoala primara unde lucrurile vor deveni ceva mai serioase. Nu trebuie sa te temi ca ii va fi stirbit din farmecul copilariei daca va invata la gradinita notiuni primare ce tin de citit sau matematica. Copilul poate beneficia de ambele experiente โ academica si ludica โ in aceeasi masura. Mai mult decat atat, la gradinita, tot ce invata copilul va fi realizat sub forma de joc / joaca, asadar, pentru el va fi distractiv si in niciun caz obositor sau plictisitor.
๐ educatia prescolara il ajuta sa se dezvolte social si emotional. Revenim la acest aspect pentru ca este unul care face diferenta in viata. La gradinita, copilul invata ca uneori este nevoie sa faci compromisuri, ca este important sa ii respecte pe ceilalti, ca trebuie sa rezolve anumite situatii / probleme singur. Tot aici va invata sa descopere, sa exploreze, sa devina increzator in fortele proprii.
๐ gradinita asigura o baza buna pentru invatarea sociala si academica. Copiii sunt curiosi si atenti la tot ce ii inconjoara in mod natural. Rolul educatiei prescolare este de a-i ajuta sa isi dezvolte aceasta abilitate, de a ii invata catre ce anume sa isi orienteze curiozitatea, de a ii implica in activitati si jocuri menite sa ii ajute sa isi dezvolte si alte indemnari.
๐ mai multe studii au demonstrat ca acei copii care au mers la gradinita, odata ajunsi la scoala, au rezultate mai bune la citit, au vocabularul mai dezvoltat si se descurca mai bine la matematica fata de copiii care nu au mers la gradinita. Copiii cu varste cuprinse intre 3-6 ani sunt precum buretele. Ei pot intelege si invata mult mai mult decat iti poti imagina. De aceea, este important sa il incurajezi pe cel mic sa participe la activitati / experiente care il ajuta sa isi dezvolte acele abilitati de care va avea atat de multa nevoie in viata de adult.
๐ gradinita il va ajuta sa afle raspunsuri la o multime de intrebari. Adevarul este ca un copil de 4-5 ani incepe sa puna tot soiul de intrebari despre lumea care il inconjoara. Aici intervine din nou educatia prescolara. La gradinita, va afla raspunsuri explorand, experimentand si socializand cu alti copii de varsta lui.
๐ la gradinita va invata sa devina (mai) independent si sa gestioneze anumite situatii pe cont propriu fara ajutorul parintilor si sa ia singur decizii.
Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de faptul ca la gradinita, esential este ca cel mic sa se distreze, sa se bucure in timp ce isi dezvolta abilitatile sociale.
Si pentru ca ceea ce invata la gradinita e musai sa continue acasa, iata ce poti face tu ca parinte:
๐ atunci cand se simte trist, speriat, cand este nervos sau suparat, discuta cu el despre ceea ce simte si despre evenimentele care au dus la aceste emotii. De asemenea, explica-i ca pe viitor este foarte posibil sa se mai supere, sa devina furios, ca nu trebuie sa isi inhibe emotiile negative, dar ca este important sa le depaseasca si sa le controleze.
๐ invata-l prin joc sau prin intermediul cartilor strategii de rezolvare a problemelor.
๐ citeste-i, citeste-i, citeste-i! Si discuta cu el despre ceea ce ii citesti. Acest tip de interactiune este esential in dezvoltarea vocabularului.